מי שחורט יותר מכמה חודשים כבר נתקל בודאי במילת ה-buzz (באז = מילה שאוהבים להשתמש בה במעגלים מסויימים) מטק"ש (שזה קיצור של מתכת קשה) או באנגלית Carbide. קרביד זה קיצור של טונגסטן קרביד וזו תערובת קשיחה פי שלשה מפלדה, צפופה יותר מטיטניום וקשה במיוחד (8.5 בסולם Moh). חומר זה גם עמיד בחום רב יותר מאשר HSS.
לא אכנס פה לדיון השחוק של מה עדיף - כלי חריטה מ-Carbon Steel לעומת HSS (נאמר על הראשון שהוא מאפשר השחזה חדה יותר שמחזיקה פחות זמן), אבל כן ראוי לספר איך כלים עם קצה קרביד חדרו בשנים האחרונות לתחום בהצלחה מרובה והגיע הזמן, הרי בנגרות "שטוחה" הם חוגגים כבר שנים רבות (למשל בקצה להבי דיסק וסרט). המוכר מכולם הוא - Easy Rougher המוכר בשוק גם בשם Ci1, ועד כה עם שלושה כלי המשך! הקצה הקשיח מאפשר הסרה מהירה של עץ, עם פחות טכניקה (הזוית הרבה פחות חשובה) וללא השחזה לאורך זמן. אחרי כמה עשרות כלים פשוט מסובבים את הלהב הקרבידי רבע סיבוב וממשיכים. כאשר הלהב מאבד את חודו מקובל לזרוק אותו משום שדרושה אבן יעודית (כחולה בד"כ) להשחיז את הקצה וגם הדיוק הנדרש הופך את העיסוק למיותר.
מייד קמו רבים והציעו לעקוף את ה-Ci1 (המרובע), את ה-Eliminator (העגול) ועוד אחרים ופשוט לייצר את הכלי לבד. אז מאיפה משיגים את ה-bit (הקצה העשוי מתק"ש)? כמובן שאפשר לרכוש אותו מיצרן הכלי ולחסוך מהותית אם יצרת לבד את הידית. מעבר לכך, לאחר חיפוש קדחתני ברשת (ולא רק שלי), הסתבר שספקי חלקי מתכת (כגון Enco, ,McMaster-Carr, Carbide Depot ואחרים מוכרים דברים דומים ברבע מחיר. הסתבר גם שביט דומה להפליא לזה של ה-Ci1 משמש כחלק מלהבים של מקצוע מסוג Byrd Helical cutter (התמונה למעלה!) אותם אפשר לרכוש אצל מספר ספקים.
הרטבתי את דמיונך? קדימה לעבודה. השג מוט פלדה (עגול או מרובע, לא תוצר של יציקה), רכוש מספר ביטים של מתק"ש, רכוש שניים שלושה ברגים בפרופיל המתאים (לעיתים ניתן להשיג אותם אצל מוכר הביט) ולסיום רכוש מברז בקוטר הנכון (זה הכלי שהופך חור חלק לחור עם הברגה). להתראות...
יום שני, 14 בפברואר 2011
הירשם ל-
רשומות (Atom)